“Helyedre!” – de hol is van az pontosan?!

Nos, adott a helyzet kutya került a házhoz. Az első szabály, amit rögtön az elején tisztázni kell: te vagy a Főnök! Így tehát, te szabályzod: a sétát, a kajaidőt, azt hogy hol alszik, azt hogy mikor kell fürdetni. Egyszóval: mindent.
Minél előbb megtanulja a szabályokat, és a határokat, annál jobb!
Ez is tipikusan az az eset, amit nem lehet elég korán elkezdeni…
Mielőtt még fejvesztve menekülsz, és végleg bezárod ezt az oldalt…
Ezek a határok, és szigorúnak tűnő szabályok, később enyhülnek, ahogy kialakul a kettőtök közti kapcsolat, úgy tudsz finomítani ezeken a dolgokon. De az fontos, hogy megértsd az elején… szabályok kellenek. Határok. Neki pedig meg kell értenie azt, hogy nem neki kell döntéseket hoznia.
Aztán amikor azt hallod a haverkutya gazdijától, hogy lebontotta a kutya a tapéta felét a hálószobában, vagy darabokban áll a kanapé a nappaliban….akkor biza’ hálás leszel ezeknek a szabályoknak….
És nem kell nagy dolgokra gondolnod, apróságokon múlik az egész.

Szóval hol alszik a kutya?
Kertes ház esetében ez többnyire egyszerűen megoldható szitu. A kutya kint alszik.
Kap egy pofás kis kutyaházat, tele puhábbnál puhább plédekkel, és Ő télen-nyáron boldog lesz ott, a maga megtisztelő feladatával : Őrzi a házat!

e48a686cb389694957325501d90388b2
Vannak azok az esetek, amikor a kertes ház sem jelenti rögtön azt, hogy a kutya kint alszik, mivel családtag, és a neki kijáró helyet foglalja el, házon belül.

És akkor el is érkeztünk egy fontos részhez…

Aki ismer engem, pontosan tudja, aki nem, azok pedig most megtudják… nálam is, mint oly sokunknál: AGYEREKAZELSŐ! 

Tehát, a mami szeme fénye-effekt bekapcs.
Ennek ellenére, a kutya nem az ágyamban fekszik éjjel-nappal.
Kövezzetek meg, elviselem.

De előbb engedjétek meg, hogy elmondjam miért?!

Egyrészt, a kutyának is szüksége van egy bizonyos mértékű intim szférára. Ezért van az, hogy sokan ajánlják a szoba kenneleket. Sok gazdi nagy lázadásokban tör ki amikor ezt meghallja, mondván hogy miért kéne bezárnia a Drága Kicsikéjét!?
De egy picit gondoljunk bele a helyzetbe…

Neki is kell egy külön hely, és hozzá teszem, nagyon sok kutya élvezi is, amikor csak úgy elvonulva a sok játékkal maga körül, csak úgy elvan magának. Amikor nem pattan fel  minden alkalommal amikor kimész vízért a konyhába. Csak úgy van, a maga békés kis közegében, az a kennel az ő kis birodalma.
23521e49c300370c3c45fe98036af2b2
A másik szitu amikor jól jöhet: ha a kutyád minden idegen érkezésére hevesen reagál, és szereti őket körbeugrálni, körbenyalni, és addig amíg el nem mennek ott csóvál körülöttük, hasznos tud lenni, ha van egy hely ahová be tudod zárni.Főleg kisebb lakásokra opció, ahol egy másik szoba vagy helyisége a lakásnak nem megoldható.
FONTOS! ha alkalmazod a kennelt, mint megoldást a kutya “helyének”, a fegyelmezések, a büntik, soha ne a kennelben,vagy a kennel környékén történjenek, mert a kennellel csak a pozitív dolgokat szabad összepárosítania.
Pl. a helyére küldöd amikor valami nagyon extra finomságot tartogatsz neki. Ő nagyon lelkesen a helyére megy, Te pedig ott, a helyén adod oda neki. Ott vannak a játékai, a pléd, a párnája stb. Minden személyes és pozitív dolog ott történik vele, így azt a helyet Neked is tiszteletben kell tartanod!
KIVÉTEL: ha éppen  a helyén rágja szét a kedvenc papucsodat, akkor sajna nincs mit tenni, ott van szüksége a fejmosásra.

Másrészt, az ágyad, a Te helyed, ha fel szeretnéd engedni oda, szíved joga. De a Te ágyad nem egy önkiszolgáló hely, ahová akkor huppan fel, amikor kedve támad. Fontos, hogy a határokkal tisztában legyen, és ne azért menjen fel az ágyadra, mert neki éppen az jutott eszébe, hanem mert Te felhívtad oda. Így az egész folyamatot Te irányítod, Te szabályzod.
A kettő közti különbséget fontos megérteni, mert az egész kapcsolat erre alapszik.
A lényeg nem az, hogy katonai vasfegyelem legyen minden egyes helyzetben, de egy alá-fölé rendeltségi viszonyt muszáj felállítani, ha komolyan szeretnél gazdi lenni.

Ebbe a viszonyba beletartozik az, hogy egy kényes konfliktusból a hangod hallatán rögtön kitud szállni, mert kibillen. Meghall téged, és tudja hogy mit vársz el Tőle, nem Ő gondolkozik, nem Ő hoz döntéseket, hanem elfogadja a Te döntéseidet és utasításodat.
És ugyanúgy része a viszonynak az is, amikor a betegségtől alig élve felhívod magad mellé az ágyba, és már attól jobban érzed magad, hogy ott szuszog melletted.

Egy kiegyensúlyozott gazdi-kutya kapcsolathoz bizony mindkét oldal kell…úgyhogy ne félj szigorúnak lenni, ha arra van szükség, és próbálj ellenállni a boci szemeknek, és a kétségbeesett arcnak, de ha megérdemli, engedd, hogy élvezze a bizalmad!

Abban az esetben viszont, ha a kutyusod bírja az idegen arcokat, és teljes az összhang köztetek – ez lenne a cél – nem kellenek zárak és ajtók… csak egy kis kreativitás:

… és ha maximalista vagy 🙂 :
3

Kövess minket itt is:
https://www.facebook.com/onlinedogger/
https://www.instagram.com/onlinedogger/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s