Gyerek mellé kutyát? Igeeeen!

Kijelenthetjük, a gyerekek odavannak a kutyákért. Azt hiszem, ez így van jól. Hagyni kell kibontakozni köztük, azt a különleges kapcsolatot, ami a kutyának is, és a gyereknek is egyaránt nagyon jót tesz.

Mielőtt reflexből tiltjuk a gyerekünket, a kutyáktól, mint veszélyforrástól, próbáljuk meg, inkább a pozitív oldalát megközelíteni ennek az egésznek.
A gyerek fejlődése szempontjából nagyon jó hatással tudnak lenni. Fizikai, pszichológiai és szociális készségei sokkal könnyebben fejlődnek kutyák mellett.

Különleges kapcsolat jöhet létre kutya és gyerek közt, ami még erősebb, ha együtt nőnek fel. Nagyon fontos azonban, hogy a gyerek mit lát a szülőktől, hogyan kell bánni a kutyával?! Tehát ebben a kapcsolatban a család többi tagjának is szerepe van.

Akkor is ha már felnőtt a kutyánk, és akkor is ha kölyökként érkezik gyerek mellé, mindenképp megtanítja őket, a legalapvetőbb érzésre, amit ösztönösen fog átvenni. Ez az érzés pedig a szeretet. Ragaszkodni fog, szokásaik lesznek, gondoskodni akar majd róla, hiszen azt látja, hogy enni adnak a kutyának, leviszik sétálni, játszanak vele, és ez mind élvezhető és jó érzés. A gyerek ezt mind átveszi, ha azt látja, hogy ezt kutya is, Gazdik is egyaránt élvezik.

Hozzászoknak ahhoz, hogy társaságuk van, ezáltal fejlődik szociális készségük.
Minél több pozitív dolgot élnek meg a kutyával, annál nagyobb lesz az önbizalmuk, hiszen sikerélményük lesz.
Nyitottabbak lesznek a világra, az új dolgokra, hiszen egy kutya mellett gyorsan hozzászoknak a váratlan, hirtelen helyzetekhez. Nem okoz majd gondot új emberekkel ismerkedni, hiszen akár egy séta közben, egy másik kutyával amikor találkoznak, sok új Gazdival kerülnek kapcsolatba.

Ha tudományosan akarjuk megközelíteni a témát, rengeteg tanulmány kimutatta, hogy azok a babák, akik már egészen kicsiként kapcsolatba kerülnek kutyákkal, sokkal egészségesebbek lesznek. A kutya szőrén, mancsain, olyan baktériumok lehetnek, melyekkel egy kisbaba nemigen találkozna egyébként. Ezek hozzájárulnak az immunrendszerük erősödéséhez. Így kisebb az esélye allergia vagy asztma kialakulásának.

Egy bundás kis társ pszichésen is nagyon pozitívan hat ránk. gondoljunk csak bele, amikor csak úgy elkezdjük simogatni. Maga a tudat, az érintése , egyszerűen nyugtató hatással bír. Akár csak a látvány… Biztosan mindenki nézett már kutyát, amikor alszik, vagy csak úgy, amikor játszik, vagy bármit csinál. Ösztönösen jobb kedvünk lesz. Nyugodtabbak leszünk. Kevesebbet stresszelünk. Kutyás családokban ezért kisebb számban fordulnak elő a különböző egészségügyi panaszok, megbetegedések is. Ez igaz felnőttekre, és gyerekekre egyaránt.

Abban is biztosak lehetünk, hogy semmi esélyünk ellustulni. Mindig menni kell, sétálni kell. Ha esik, ha fúj, ha süt a nap, ha épp esik a hó.
Emlékszem, amikor Bosco hozzám került, pont fősuli után voltam.Kellőképpen elszoktam attól, hogy naponta többet mozogjak a minimumnál, hiszen vagy suliban voltam, vagy dolgoztam, vagy otthon tanultam. Kicsit monoton, nem túl aktív életvitel. Aztán minden megváltozott…. Nem állt távolt tőlem ez, fősuli előtt évekig sportoltam, gyakorlatilag amióta az eszemet tudom, csak az a pár év maradt ki, így gyorsan visszazökkentem, hogy órákig séta van, vagy futunk a Duna parton, vagy csak kutyákat keresünk. Úgyhogy futtatóból,futtatóba járunk, hogy találjunk valakit,akivel játszani lehet. Unatkozni?…. Azt se tudjuk mi az!

Gyereknek lenni, nem mindig könnyű. Főleg ,ilyen érzékeny kis lélekkel, ami egy kisembernek van. Amikor egy gyerek, megéli az első negatív érzéseit… jól jöhet egy társ, akiben tudja, feltétel nélkül megbízhat. Elmondhatja minden bánatát és csalódását. Együtt élik meg. Együtt dolgozzák fel. Az a biztonságérzet, amit a kutya ad neki, segít neki túllendülni ezeken az időszakokon, így saját maga éli meg érzései hullámvölgyeit.

Segítenek a tanulásban is.
Amellett, hogy a gyerekben kialakulnak a határok, amiket be kell tartaniuk nekik is. Akárhogy is nézzük, egy gyerek egészen önző, amikor még cseperedik. Meg kell tanulnia még azt, hogy nem mindig az történik és úgy, ahogyan az neki jó, és kell. Nem mindig kaphat meg mindent, azonnal, stb…. Ezeket a visszajelzéseket a gyereknek fokozatosan adagolják a szülők ugye. Egyre több a határ, a szabályok, amit nem lehet… így tanul meg egyre több mindent, amit nem lehet. megtanul tisztelni, és figyelembe venni más igényeket is a sajátján kívül.
Ezeket a szabályokat egy kutya mellett ugyanúgy meg kell tanulnia. Amikor a kutya pihenni szeretne, a gyereknek tiszteletben kell tartania, és hagynia kell. Alkalmazkodnia kell a kutya energiájához akár. Amikor fáradtabb a kutya, nem tudja annyira nyúzni, ezt el kell tudnia fogadni.
Amikor sétálni kell vele, akkor menni kell, rendszeresség kell a kutyának is, szokások, egy napi rutin kialakítása.
És a kutya ugyanezt fordítva is igyekszik megtanulni. Amikor a gyerek fáradt, ő is igazodni fog. Amikor alszik, ő is pihenni fog. Lassan teljesen összehangolt rutinjuk alakul ki, és ez kutyára, és gyerekre egyaránt nagyon jó hatással lesz. 🙂

Vannak azok az esetek, amikor a kutya mindenben IS segít a gyereknek.
Azok a gyerekek, akiknek nehézséget jelent bármi…beszélni, tanulni, mozogni… egy kutya lehet az a segítség, aki mindenre ösztönzi és lelkileg is erősíti a fejlődés folyamán. Számomra egészen csodálatos ami ilyenkor történik kutya és gyerek között. A kutya egyetlen szó nélkül tud hatással lenni a gyerekre, aki elkezd beszélni, önbizalma lesz, vagy akár abban segít, hogy egy addig járni nem képes gyerek újra szaladjon és játsszon. A különböző terápiás kutyák egészen csodás lények.🙂🥰

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s